olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. július 6., szerda

Vörös Sári















A halhatatlan énekesnőre emlékezve

A halhatatlan énekesnőre emlékezve

Debrecen – Vörös Sári, a halhatatlan nagyságú énekes, a magyar nóta koronázatlan királynője emléke előtt tisztelegnek és adnak emlékműsort tanítványai a Lovarda színpadán június 6-án, vasárnap 16 órától.

A magyar nóta kedvelői, szerelmesei számára folytatódnak a közkedvelt és páratlan sikersorozatú nótaműsorok a Kassai úti Lovardában; a színvonalas és a nagy művészeket felsorakoztató előadások már ismert rendezője, Balogh Imre újabb felejthetetlen rendezéssel kedveskedik a közönségnek. A Vörös Sári Magyarnóta-egyesülettel közösen Vörös Sári születésének 100. évfordulója tiszteletére készülnek rendhagyó gálaműsorral, melynek címe: Nem jön levél…
Szabó Eszter nótaénekes, a Vörös Sári Magyarnóta-egyesület elnöke a Naplónak elmondta: „Vörös Sári volt a tanítómesterem, aki ebben az évben – június 10-én – lenne 100 éves. A kerek évforduló alkalmából egyesületünk a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete támogatásával és Balogh Imre, a magyarnóta-előadások sikeres rendezője segítségével emlékműsort rendez a pótolhatatlan tanító és énekes nagyság tiszteletére.” A feledhetetlen művésznőnek jelenleg is sok tanítványa énekel a hazai színpadokon. „Vörös Sári a népdal és a magyarnóta-énekesek egyik legismertebb és legkiválóbb előadója volt. Élete során számos elismerésben részesült – a Magyar Rádió és Televízió, illetve az ORI nívódíjasa –, évtizedeken keresztül tanította az Országos Szórakoztató Zenei Központban a leendő dalénekeseket” – idézte fel Szabó Eszter a művésznő munkásságát.

Nem feledik mesterüket
A június 6-ai gálaműsoron olyan tanítványok lépnek színre, akik az énekes nagyság első és utolsó növendékei közül valók, valamennyien jól ismert művészek: Máté Ottilia, B. Tóth Magda, Gránát Zsuzsa, Farkas Rozika, Tamon Erika, Szabó Eszter, Nógrádi Tóth István, Karcagi Nagy Zoltán és Monzinger Ferenc. Farkas Jenő prímás és cigányzenekara kíséretével előadásukban felcsendülnek a legismertebb, legszebb nóták Vörös Sári kedvenceiből. Műsorvezető: Drágán Lajos nótaénekes és Balogh Imre.
– Sz. L. –

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése