olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. július 16., szombat

Elhúzták a nótájukat Cigánymuzsikusokkal koncertezett Gyöngyöspatán a Kaláka Written by admin on 01 július 2011

“Szép este volt, muzsika, harmónia, szeretet és béke. Egy olyan nagy közös, családias falusi esemény kerekedett, amelyen gazdagok és szegények, cigányok és magyarok, felnőttek és gyerekek egyaránt részt vettek, kortól, vallástól és foglalkozástól függetlenül” – mondta a szerdai rendezvényt tető alá hozó Gryllus Dániel csütörtökön.

Mint felidézte, a Heves megyei Gyöngyöspatán húsvétkor történt események után írt egy levelet Borik Ildikónak, a gyöngyöspatai általános iskola énektanárának, hogy szervezzenek egy koncertet.

“Nagyon sokat játszottunk Gyöngyöspatán az elmúlt tizenöt évben, hol a Kalákával, hol a tagok szólóban, hol Sebestyén Mártával zsoltárokat, hol Halmos Bélával a Pál apostol-műsort adtuk elő. Különleges kapcsolatok alakultak ki a helyiekkel, számunkra egy kis oázis volt a község, ezért is rökönyödtünk meg, amikor áprilisban a televízióban láttuk a romák és magyarok között kirobbant feszültséget. Úgy gondoltam, valamit tennem kell” – mutatott rá Gryllus Dániel.

Kiemelte: tapasztalatai szerint a helyiek azt érzik, hogy vannak politikai erők, amelyeknek érdekében áll a feszültség gerjesztése, a helyi lakosság pedig áprilisban nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel.

Szerdán Gyöngyöspatán a Péter-Pál napi szentmisét követően megtelt a templom előtti tér. Előbb az Anti és barátai nevű helyi dobos csoport játszott, majd a község jegyzője megnyitotta a rendezvényt. Ezután a szintén gyöngyöspatai Farkas család tagjaiból álló zenekar adott elő magyar nótákat és cigányzenét hegedűn, brácsán és nagybőgőn. A Kaláka ezután játszott mintegy 25 percet, végül egy kunmadarasi cigány együttes, a Show Prala lépett fel. “A közönségben mintegy felerészben voltak cigányok és magyarok, a fellépők ingyen játszottak” – mondta Gryllus Dániel. Mint megjegyezte, a koncert utáni borozgatás során többek is megjegyezték, hogy az esemény apropóján olyan emberek beszélgettek egymással, akik bár egy településen élnek, még nem volt alkalmuk erre.

A Kaláka együttes vezetője kiemelte, hogy a koncert megszervezését Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is üdvözölte, és örömét fejte ki a kezdeményezés kapcsán.

“Ha egy kicsit is tudtunk valamit tenni a jó viszony helyreállítása, a békés egymás mellett élés érdekében, akkor már megérte összehozni a koncertet” – fogalmazott Gryllus Dániel.

Forrás: Ma.hu, MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése