olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. július 4., hétfő

Meghallgatta a kormány az Orbánt kérlelő cigányzenészeket

Másfél héttel a benyújtása után szerdán várhatóan már szavaz is a parlament arról a törvényjavaslatról, amely a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe sorol bizonyos élőzenei szolgáltatásokat. Az [origo] kormányzati forrásoktól és egy neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselőtől úgy tudja, az áfacsökkentést a cigányzenészek járták ki, akik már két évvel ezelőtt is győzködték Orbán Viktor miniszterelnököt.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Képünk illusztráció



Másfél hete nyújtotta be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentnek azt a törvényjavaslatot (pdf-formátumban), amely az előadóművész személyes közreműködésével nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatások egy körét a mostani 25 százalékos helyett az 5 százalékos áfakulcs alá sorolná. Csak azokra az élőzenei előadásokra terjedne ki a jogszabály, amelyeket vagy vendéglátás keretében, üzletben adnak elő, vagy nem nyilvánosan meghirdetett családi eseményen, baráti rendezvényen, zárt körben hangzanak el, vagy pedig olyan közösségi rendezvényen szórakoztatja a megjelenteket az előadóművész, ahol nem szednek belépődíjat.

Egy belépődíjas művészeti fesztiválon, hangszeres színházi esten vagy szintén belépővel látogatható koncerten továbbra is 25 százalékos áfával állítják ki a számlát az előadóművészek, tehát például zenei fesztiválok esetében nem okoz majd költségcsökkenést a javaslat. A minimális, 5 százalékos áfát számíthatják fel művészek például olyan esetekben, amikor egy étteremben ebéd vagy vacsora alatt zenélnek, vagy ha meghívják őket egy családi esküvőre-lakodalomra, vagy szűkebb körű baráti összejövetelen kell a jó hangulatot biztosítaniuk.

"Nagy hagyományai vannak az élőzenének"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése