olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. július 6., szerda

Dóri József

Dóry József (1911-2003) Szabadszálláson született. Művészi pályája 1934-ben, a Rádióújság című lap tehetségkutató versenyével indult. A verseny első helyén ketten osztoztak: Dóry József és Sárdy János. Énekelt Mozartot, Verdit, Orffot, végigénekelte a nemzetközi dalirodalom szinte valamennyi korszakát, játszotta Mister X-et Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjében. Demonstrátorként népdalokat énekelt Molnár Imre professzor rádiós előadásaiban.
A rádió emlékezetes „szív küldi…” műsorai tették közismertté és népszerűvé itthon is, külföldön is. Ő a csárdáskirály, a csárdások, nóták derűs ízes, hiteles előadója. Munkásságáért elnyerte a Magyar Köztársaság Aranykoszorúkkal díszített Csillagrendje kitüntetét. Szabadszállás díszpolgára.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése