olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. július 21., csütörtök

Laky Farkas Jenő (1899-1949)I. Ferenc József utolsó primása.(királygyürű tulajdonosa) .Nemzetvédelmi kereszt tul.Zeneszerző,1932 Magyar Cigányzenészek Orsz. Egyesületének alelnöke.A Fráter Loránt társaság tagja. 1929 ben a Magyar Rádió népszerüségi szavazatai alapján id.Magyari Imre és Farkas Jenő volt a legismertebb. 1933-ban a Berlini rádióban ad hangversenyt. 1936-ban Hollandiába vendég szerepel a "Trocadéro" étterembe. Julianna és Bernát király családi esküvőjén muzsikál. A Holland "Katolieke Radio - Gids" állandó szereplője és kitüntetik a "Holland Nemzeti Rádió" aranyérmével.Film szereplései közül a legkiemelkedőb a német gyártású Szántó György regényéből készült és Bolvári Géza rendezésében a "Stradivári" c. film, főszerepben Gustav Frölich és Sybille Schmietz-el. A film egész zenekari anyagán kívül az összes szoló betétet is ő muzsikálta. Ismertebb szerzeményei:A vármegye udvarába..- Cseresznyefa ára..- Ha majd egyszer úgy érzed.. - Jaj ez a nagy szerelem..- Eltörött az ezüsthangú tilinkóm..- Szárba kell acsikót fogni..- Debreceni nagy erdőben..- Gyémánt patkós viráglovam..- Elszakadtam tőled..-Tiszta szívvel szerettelek..- A hegedüm..- Úgy zug a szél. Több szerzeménye kiadatlan.


 Jelenet a Kerek Ferkó Című Filmből
Kísér Farkas Jenő és Zenekara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése