olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. július 18., hétfő

A kérdés Miért nem kell ma már a cigányzene és a nóta?A kérdés


Évszázadokon át ez volt a legnépszerűbb. Most ment a Hír Tv-ben erről egy műsor, és ott azt mondta Déki Lakatos Sándor, hogy megtiltotta, hogy az unokája ezzel foglalkozzon, mert már senkinek nem kell ez a zene. Pedig a család az 1600-as évek óta folyamatosan zenélt. Egy másik pasas azt mondta, hogy magyar közönségnek gyakorlatilag már nem játszik, csak külföldön, vagy ide látogató külföldieknek. És minden zenész, aki megszólalt, azt mondta, hogy ő az utolsó a családjában, mert ennek már vége.

A válaszok:

Én azt gondolom, ez a cigányok elleni előítéletek miatt van.

A mai fiatalságnak semmilyen zene nem kell, a csörömpölő együtteseken kívül.

A mai fiatalság kitűnően el tud bulizni cigányzenére, a mi társaságunk is sokszor teszi ezt.

Csakhogy amit régen a cigányzenészek játszottak az magyar zene volt, magyar nóta - csak cigányok adták elő.

Egyáltalán nem egy kategória a mai dajj-dajjos diszkós üvöltözős cigányzenével.


Változnak az idők, változnak a zenék. Miért nem tanul meg elektromos gitáron játszani az unoka? Vagy összedobhatnának cigány zenészek valami folk szerű metált, ahol a cigányzenét kereszteznék a heavy metállal, nagy sikere lenne nemzetközileg :-)

Baracsi Attila.: Nem egészen értek egyet a kérdezővel,mert sokesetben már nem is nagyon hallani mást,no nem éppen a klasszikus cigányzenét,hanem a mai "modern" roma csörömpölős-dajj dajjozóst,a roma rap-roma-rock,s a roma-pop szól már csak nem mindenhol.

Vagy összedobhatnának cigány zenészek valami folk szerű metált, ahol a cigányzenét kereszteznék a heavy metállal, nagy sikere lenne nemzetközileg :-)"

Van ilyen, Ektomorf a neve, de valami borzalom, nem ajánlom senkinek! :D

És akkoris, illik megérteni, hogy a régi "cigányzene" magyar népdal volt, magyar ének, csak nem magyarok játszották.
Ami meg ma van az eredeti oláhcigány zene, köze nincs a magyar zenéhez.

Nem tudom,de manapság,már csak jó formán "cigányzenére" tud mulatni még az is,aki nem született annak.Mára már lassacskán(-bár meglehet hogy ez kissé demagógnak hangzik,)"elcigányosodik"már a magyar is,mert már szinte átveszik a sajnos sokesetben nem éppen jó szokásokat is tőlük,így a zenei iparban is.

Hála annak a roma rapnek, dance-nek, popnak, ami a médiából és a csapból folyik, illetve celebbé kikiáltott, átlag alatti IQ-s előadóiknak (számomra az igénytelenség szimbóluma...), az autentikus cigány (magyar) zene sem kell senkinek. Aki csak szökőévente egyszer is bekapcsolja a kereskedelmi tévét, egyből erre asszociál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése