olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. augusztus 29., hétfő

Városunkban koncertezett a 100 tagú Cigányzenekar


2011-08-26 20:33:03
szerző: Szatmár.ro
Cimkék: pmn Partiumi-Magyar-Napok 100-Tagú-Cigányzenekar

Talán az idei Partiumi Magyar Napok egyik legkiemelkedőbb eseményére került sor péntek este, a közismert 100 tagú Cigányzenekar koncertje várta a közönséget Szatmárnémeti új főterére. És érkeztek is szép számmal a zenekedvelők, ugyanis több ezren hallgatták a híres muzsikusokat.

Közel két órát zenélt a szatmáriaknak a 100 tagú Cigányzenekar augusztus 26-án egy feledhetetlen koncerttel ajándékozva meg a közönséget. Nem lépett fel a teljes zenekar, ugyanis erre nagyon ritkán van példa; összesen 40-en próbálták meg elkápráztatni a közönséget, amelyen részt vett a zenekar két legfontosabb tagja, Beke Farkas Nándor és Buffó Rigó Sándor is.

A koncert Rossini Tell Vilmos nyitányával kezdődött, majd a klasszikus zene olyan gyöngyszemeit adták elő, mint Johannes Brahms V. Magyar tánca, Erkel Ferenc Hunyadi palotása, Monti csárdása, a Carmen nyitánya.

A szünetet követően közismert Strauss daraboknak örvendhetett a közönség, és nem maradhatott ki Liszt Ferenc II. Rapszódiája és Grigoras Dinicu "Pacsirta" című darabja. A tervezett műsort azonban kicsit megváltoztatták a zenészek, hiszen a ráadás sem maradt el, a legszebb magyar nótákkal szórakoztatták a nagyérdeműt.

http://vimeo.com/28211393

http://vimeo.com/28210406
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése