olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. augusztus 24., szerda

Amikor cigányzenekar várta az ETO-t


A Rába ETO nagy generációjának tagjaitól őriz emlékeket Szanyban Tóth Imre. ˝A régi kacatjaim között matatva akadtam rá a fényképre, hátulján a híres focisták aláírásával˝ – mondta.


Amikor cigányzenekar várta az ETO-t

A Rába ETO nagy generációjának tagjaitól őriz emlékeket Szanyban Tóth Imre. ˝A régi kacatjaim között matatva akadtam rá a fényképre, hátulján a híres focisták aláírásával˝ – mondta.



˝Előtörtek belőlem az évtizedes események emlékei˝ – mondta portálunknak Tóth Imre, amikor rábukkant egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotóra. A szanyi sportpálya építéséről és az ETO nagy generációjának vendégszerepléséről szól a történet. Tóth Imre a helyi polgármesteri hivatal munkatársa, sokáig dolgozott sportvezetőként is. Elnöke volt a helyi egyesületnek, elnökségi tagja a megyei szövetségnek, elnöke a Csornai járásnak.

Régi fotó az olimpiai bajnok Palotai Károlyról.
Régi fotó az olimpiai bajnok Palotai Károlyról.

– Az 1960-as években a szanyi focipálya a legelőből kiszakított kisgyep területén volt – mesélt portálunknak. – A hazai és a vendégjátékosok a nyolcszáz méterre lévő MHSZ-klub helyiségét használták öltözőként. Az elavult pálya, a kitaposott ősgyep, a rossz futballkapuk, az öltözők hiánya mind-mind új pálya építését indokolták. Az akkori labdarúgók is többet érdemeltek a katasztrofális állapotnál. Ezt érezte meg a labdarúgást szerető Konczos Ignác tsz-elnök, aki elnöksége idején oroszlánrészt vállalt az akkor még csak labdarúgókból, illetve női kézilabdacsapatból álló egyesület támogatásából.

A kép hátoldala a sztárok aláírásával.
A kép hátoldala a sztárok aláírásával.

A szövetkezet az új létesítményhez biztosította a területet, majd a gondos tervezés után elkezdték a kivitelezést. A gyepszőnyeg kialakítása miatt Rónai Tibor testnevelő tanár irányításával a pálya hengerezése jelentette a hasznos és fárasztó tornaórákat a iskola felsőseinek. A pálya köré erdősávot telepítettek, elé pedig élő sövényt. A terepmunkákkal egy időben nekiláttak az öltözőnek is: szertárat, bírói öltözőt és a sportolók nagy örömére fürdőt is kialakítottak. 1965 tavaszán adták át az új létesítményt.

Tóth Imre most az öregfiúk csapatát erősíti.
Tóth Imre most az öregfiúk csapatát erősíti.

A mérkőzésen az első gólt Tóth Ferenc, a helyi csapat játékosa helyezte el Barna Sándor kapujában. A mérkőzést végül az ETO 11–2-re nyerte meg.
– Az ünnepélyes avatón Szany az ETO labdarúgóit fogadta. Az akkor híres focistákból álló NB I-es csapatot és edzőjüket, Szusza Ferencet több ezer ember és cigányzenekar várta a pályán – idézte a negyvenöt évvel ezelőtti sportünnepet Tóth Imre. – A mérkőzésen az első gólt Tóth Ferenc, a helyi csapat játékosa helyezte el Barna Sándor kapujában. A mérkőzést végül az ETO 11–2-re nyerte meg.
A falusi viszonylatban nagyszámú nézősereg jól szórakozott és büszke volt a falu új sportlétesítményére. A mérkőzés után a Bokréta vendéglőben láttuk vendégül az ellenfelet. Éjszakába nyúló mulatozás és beszélgetés résztvevői voltak a sztárok. Fiatal srácként minden ETO-focistát becserkésztem az aláírásáért. Akkor még nem sejtettem, hogy pár év múlva, szinte gyerekként lehetek tagja a szanyi focicsapatnak.

A szanyi öltözőt az évtizedek alatt többször átalakították.
A szanyi öltözőt az évtizedek alatt többször átalakították.

Tóth Imre az eredményes pályafutás mellett sportvezetőként is tevékenykedett. Megadatott számára, hogy az általa egyik legnagyobb magyar focistának tartott Palotai Károly olimpiai bajnokkal a megyei labdarúgó-szövetségben együtt dolgozhatott.

– Azt hiszem, ez a kis történet, a fénykép és rajta az aláírások a régi nagy focistáktól megérnek annyit, hogy továbbadjam emlékeimet – tette hozzá a szanyi sportvezető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése