olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. augusztus 30., kedd

Cigányzene a múzeumban


PDF Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 06. szombat, 10:28

Különleges, zenés tárlatvezetésekkel várja a közönséget a Néprajzi Múzeumban a Liszt Ferenc és a "czigány zene" című kiállítás. A tárlatvezetések során a kiállítás rendezői, Szuhay Péter és Pálóczy Krisztina bemutatják az érdeklődőknek a XIX. századi cigányzenészek világát, valamint Liszt és kortársai róluk alkotott képét.

Alkalmanként a tárlatvezetéseket élő cigányzene kíséri, amely a múzeum épülete előtt és bent az aulában, a programok előtt és után egyaránt hallgatható. Muzsikál Bura Sándor és zenekara. Maga a kiállítás a magyar nemzeti kultúra egy szűk, de fontos metszetének bemutatására vállalkozik. Liszt Ferenc, Barabás Miklós, Petőfi Sándor (hogy csak néhány nevet említsünk) egyszer csak összetalálkoznak, s találkozásuk egyik közös tárgya a "cigány", vagyis a "magyar" zene és tánc, továbbá a cigányokról való gondolkodás, azok ábrázolása lesz. Kiállításunk egyrészt azt a folyamatot kívánja vizsgálni, melyben a cigány muzsikusok közreműködésével megkonstruálódik a magyar nemzeti kultúrába szervesülő "magyar" zene.

Másrészt a 19. század közepétől Liszt kortársainak számtalan parasztábrázolásán, népi élet- vagy zsánerképén megtaláljuk a cigány muzsikusokat is, akik éppen verbunkot vagy csárdást húznak a táncoló vagy mulatozó parasztoknak, búsuló betyároknak. A 19. század végére aztán önállóan is megjelent a cigány zenészek ábrázolása, immár parasztok szerepeltetése nélkül, mint új ábrázolástípus.

Augusztus 6-án muzsikálás a Kossuth téren, tárlatvezetés, élő cigányzene az aulában, muzsikál: Bura Sándor és zenekara. Hasonló program lesz augusztus 26-án.

(Forrás:mixonline.hu/ Váczi András)

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 06. szombat, 10:33

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése