olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. augusztus 30., kedd

Cigány kulturális autonómia


2008. április 11.

Szavakkal sokra már nem megyünk. A cigány kultúrának saját intézményrendszerre van szüksége - jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Tudományos Akadémián megtartott II. Országos Cigány Értelmiségi Tanácskozáson.


„Húsz év telt el az első cigány értelmiségi találkozó óta. Húsz év elegendő távlat ahhoz, hogy számvetésre késztessen mindannyiunkat. Húsz év elegendő távlat, hogy következtetéseket vonjunk le, hogy távlati összefüggéseket is lássunk, és a számvetés mellett a jövőről is szóljunk” – kezdte beszédét Orbán Viktor. Mint mondta a XIX. század második felétől a legtöbb külföldi ember elsősorban a világot járó cigány zenészek által találkozott Magyarországgal és a magyar kultúrával.

Elmondta, hogy az elmúlt húsz év vesztesei között ott sorjáznak a roma emberek is. Példa rá a Fidesz felmérése, mely szerint a roma emberek 15-20 százaléka van alkalmazásban. A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy kormányzása alatt volt egy olyan roma oktatási program, amely bár négy éven keresztül jól működött, mára se híre se hamva.

„Szavakkal sokra már nem megyünk. A cigány kultúrának saját intézményrendszerre van szüksége” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy a cigány elit utánpótlás kinevelése a kulturális autonómiának lenne a feladata. „Szeretném önöket arról biztosítani, hogy ha a csillagok állása számunkra kedvezően változik, akkor ezt a kulturális autonómia intézményrendszert, reméljük, hogy az önök előerjesztése és javaslata alapján fel fogjuk építeni” - fogalmazott Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke elmondta, hogy az elszegényedő emberek és a ma még saját lábukon megállni képes középosztály közötti történelmi szövetségbe a cigány emberek is beletartoznak. „Ennek a történelmi szövetségnek világossá kell tennie, hogy olyan gazdasági rendszert kívánunk építeni a jövőben a cigányok s nem cigányok számára egyaránt Magyarországon, amelynek a középpontjában az a gondolat áll, hogy miképpen segíthetjük munkához az embereket. Amikor nem hozunk létre Magyarországon százezer számra új munkahelyeket, addig hiába következik be a pénzügyi mutatók átmeneti javulása, valójában a gazdaság válságából, amely társadalmi válságot is eredményez, nem tudunk kilábalni” – jelentette ki Orbán Viktor.

A neoliberális gazdasági és társadalmi reformkoncepció a magyarországi cigányság számára balítélet és sorscsapás - fogalmazott. A cigányságnak tíz éves felemelkedési programra van szüksége, amely a munka és a tanulás mellett a saját kulturális teljesítménynek is teret ad, fontosságot és elismerést biztosít. „Meggyőződésem, hogy a lehetőséget a többségi nemzet adhatja meg, a felelősséget pedig a cigány közösségnek kell vállalnia azért, hogy ezt a lehetőséget kihasználja. Egymásra vagyunk utalva” – mutatott rá a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor beszéde végén elmondta, hogy saját eszközeivel azon dolgozik, hogy a roma politika kormányzati ciklusokon átívelő legyen Magyarországon.


orbaviktor.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése