olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. augusztus 10., szerda

A cigányzene rasszista megjelölés

2011. június 19. 17:02
Hunhír.info

Csócsi Lendvai János és zenekara tiszteletére avattak emléktáblát a napokban a kultúrházban a város vezetői és a berhidai cigány önkormányzat képviselői. De ilyent nem szabad mondani hogy cigányzene, hiszen abszurdum, hogy cigányzenét játszanak a roma muzsikusok.

„A magyar cigányzene nemzeti kincs” címmel meghirdetett rendezvényen Bakács Zoltán és zenekara, valamint Janny T. Dávid és Lakatos Georgina, az Ady iskola tehetséges fiataljainak nívós produkciója után Pergő Margit polgármester méltatta a hatvanas-hetvenes években nagy sikert aratott zenekart. - A cigányzene valóban nemzeti kincs, hungarikum. Ezért is kell méltóképp emlékeznünk azokra a berhidai muzsikusokra, akik sokaknak örömet szereztek játékukkal, s a település jó hírét vitték - mondta el a szép számban megjelent vendégek előtt a polgármester.

Hozzászólások:
rasszista rendőr - 2011.06.20. 00:42
"A cigányzene: hungarikum. A cigánybűnözés ne legyen az!"
Rubelly - 2011.06.19. 20:02
Ezexerint a cigányréce, cigánypecsenye, cigánykártya...stb. is rasszista megjelölés?
Varga Imre - 2011.06.19. 19:20
Cigányzenészek vannak, de az úgynevezett cigányzenének, vagy más néven a magyar nótának semmi köze az autentikus roma népzenéhez.
Ezt a jellegzetesen Kárpát-medencei populáris műzenét, bár többnyire cigányok kísérik, magyar előadók éneklik, és az egész műfaj is a magyarsághoz kötődik. Épeszű ember nem is vonja kétségbe a magyar nótát játszó zenészek magyarságát.
Bár nem tartozom a magyar nóta kedvelői közé, ezt a műfajt sokkal többre értékelem napjaink mulatós zenéjénél. Megőrzése hazafias kötelességünk.
Carchilli - 2011.06.19. 17:18
Ráadásul egy cigány önkormányzat avat "nem roma" városvezetőkkel a cigányzenészek "tiszteletére" cigány emléktáblát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése