olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2010. október 6., szerda

Tánczenénk megteremtői


Csermák Antal(1771-1822)

Az iskola legkitűnőbb s zenei tehetség és képzettség dolgában legnagyobb embere Csermák Antal volt. Lavotta nagy tanítványa, a magyar tánczzene nagyszerű mestere nemzetiségére nézve cseh volt.Annyi bizonyos, hogy kora ifjúságától fogva hazánkban nevelkedett s itt szívta magába azon zene hangjait,melynek egyik legnagyobb művelője lett. Mint jeles hegedűjátszó megfordult minden főrangú háznál, s általános kedvence volt a műkedvelő mágnásoknak.
Meghalt 1822.október 28-án Veszprém városában a kórházban. A veszprémi urak közköltségen emeltek neki sírkövet s műveit 15 füzetben "veszprémi nóták" cím alatt kinyomtatták. Csermék, ha más körülmények közé jut, egyike lett volna a legkitűnőbb zenészeknek.Nagy tehetségű és képzett zenész volt, kinek csak szerencséje hiányzott, hogy a nagy zenészek sorába küzdje fel magát.
Így, a magyar tánczene szűk korlátai között kereste a babért, melyet nálánál jobban senki meg nem érdemelt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése