olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2010. szeptember 13., hétfő

"Sárga levél,hulló levél"





Kedves Olvasóink!

Korábbi írásomban megjegyeztem, hogy csak Dankó Pista volt abban a szerencsés helyzetben, hogy írók, újságírók vették pártfogásba és ezáltal sok-sok szerzeménye maradt fenn.

Néhány gondolattal emlékezzünk meg róla.
1903.március 29-én életének 43.évében elhunyt.

Dankó Pista a próféta szemével,a költő szívével látta közelgő végzetét, amikor a "Most van a nap lemenőben"című gyönyörű versét s zenéjét alkotta meg.
Még 1899-ben San-Remo-ban készítette. 1900-ban küldte haza az Új Idők-szerkesztősége számára.

Száz cigány hegedűjén zokogott fel a nóta a főváros s egy nappal később szülővárosa utcáin, amikor nótafejedelemnek kijáró tisztelettel kísérték utolsó útjára.
Ez a nóta teljesen az övé volt, s marad is mindörökre,ezt a szimbólumot vésték sírkövére is. Ez a dal tükrözi sorsát, költészetét s végső óhajtását is egyaránt:
"Sárga levél, hulló levél,
Vigyen szerte széjjel a szél".
Fejedelem volt, aki vonójával kénye kedve szerint hurcolhatta meg a szíveket.
-Kacagó nyomorúság,megsiratni való derű.Ez volt a története.
Áldott művész volt, nábobja a magyar dallamkincsnek,gazdag szegénységünk egyik legigazibb és legkedvesebb megvigasztalója.
A szegedi föld és szellem szülötte volt Dankó Pista,a szegedi akácok illata leng költészetében, a szegedi nyárfák susognak nótáiban,a szegedi géniusz öltött testet az ő művészetében.

1 megjegyzés:

  1. Mondja honnan vesz ilyeneket? Sose hallotam még.Nagyon megindító ez a történet.
    Molnár László Nagycsepely.
    Mindig olvasni fogom az újságot.

    VálaszTörlés