olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. június 21., kedd


A 100 Tagú Cigányzenekar Sólyom László felkérésére a berlini ünnepségen játszott


A húsz évvel ezelőtti határnyitás évfordulójára emlékeztek

Köszönetet mondott a húsz évvel ezelőtti határnyitásért Berlinben a német államfő.
Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében. A Világ Kultúráinak Házában
rendezett ünnepi koncerten a 100 Tagú cigányzenekar játszott.

Az ünnepi koncertet követően Dr Peisch Sándor Magyarország berlini nagykövete a zenekar vezetőit és szólistáit is meghívta az évforduló alkalmából rendezett késő esti ünnepi fogadásra,ahol Sólyom László személyesen gratulált a világszínvonalú előadásért a zenekarnak-tudatta a RomNettel Beke Farkas Nándor a zenekar menedzsere.

RomNet


Kedves Olvasóink!

Szeretettel köszöntöm Önöket!

Az archivumban 14 .dátummal megtekinthetők azok a felvételek, amelyek az esemény alkalmával készültek Berlinben. Beke Farkas Nándor,aki a 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára és egyben menedzsere, megtisztelt azzal mindannyiunkat, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a felvételeket.
Bevallom Önöknek derekasan, hogy nem vagyok elfogulatlan.
A világon egyedül álló úgy összetétele, mint zenekari repertoárját tekintve.
Hiszem, hogy a magyar országimázs megteremtésében nagy jelentőséget tulajdoníthatunk a kultúra területén a 100 Tagú cigányzenekarnak.

Nem mindennapos dolog az, hogy Magyarországot a mi zenekarunk képviselte.Mert a mienk! mindannyionkké.
Ígérem, kedves olvasóink,hogy hamarosan amikor egy szép reggelen bekapcsolják gépüket, hogy megtekintsék a Világlap tartalmát, a 100 Tagú Cigányzenekar köszönti Önöket, csodálatosan szép muzsikával.
Szeretettel elköszön Önöktől :Szabó Piroska
Levél a Heti Válasz munkatársának

Kedves Kolléganő!

Tudni illik: 100 Tagú Cigányzenekar

Amikor egy interjúra odatolja cseppet sem szerény személyét, abban a hitben, hogy az interjúvolt fél
árnyékában csillogjon, nem árt legalább arról tájékozódni , hogy az idézett és oly sokszor emlegetett -a világon egyedülálló zenekar milyen elnevezésű,ill. hogyan írjuk a nevet.

Ön, a csillogását abból a fényből kapja, ami alanyának válaszaiból sugárzik.


Magam, nagyon örülök, hogy megint 95? cigányzenész tud művészetéhez méltó helyet találni a szakmában- de kedves hölgyem, nem a piacon vagyunk a cigányzene nem árucikk: A Magyar nemzet hozománya-melyet hajdan csodálata ápolt, árnyékában nőtt, szeretete által teljesedett ki.
Tehát, ebben a témában nagyon helytelen a konkurencia elnevezés.

Bántó volt számomra az, persze ezt már nem Ön mondta, hogy nem elég a pacsirtát játszani, és az éttermi csárdásokat stb.

Lebecsülni való Dinicu Pacsirta című műve ?
Vagy a magyar csárdás?

Az Ön alanya azt mondja- Erkel Ferenc:Palotás. Képzelje el, hogy a Balaton Koncert Cigányzenekar az én kifejezett óhajomra beletette a műsorába Erkel Ferenc :Palotás című művét.
27 éves a fiatal prímás aki muzsikálja, úgy, hogy könnyezve tudom csak hallgatni az elérzékenyülés teljesen elragad. Igaz a fiatalember csak a "Rajkóban" nőtt fel.

Farkas Elemér a becsületes neve.

Ezeket most azért írom önnek, hogy kicsit tájékozódjon kérem abban a témában, amelyről írni óhajt.

A 100 Tagú Cigányzenekar -nak soha nem lesz "konkurense"

A menedzsment még a klasszikus értékeken nőtt fel, vállalva a cigányzenész elnevezést, cigányzenekar elnevezést és nem hinném, hogy bármilyen zenekar le tudná söpörni a színpadról.
Biztos vagyok abban, hogy az új nagy zenekar is világhírre tesz majd szert,
de nem szép dolog hogy "Száztaguznak".

Bízzunk mindannyian abban, hogy az említett zenekar is elindul a világhír felé és így több cigányzenésznek lesz fellépési lehetősége.

Hivatkoznék a" Cigányzenészek helyzete Magyarországon" című munkámra, amely problémák még mindig fenn állnak és orvoslás nem született.
A cikk olvasható a Belföld világlap és a Cigányzenész-Szabó Piroska lapja oldalon.

http://www.onlinetv.gtk.hu/supratv/tv_mediaplyer.php?servercim=http://www.onlinetv.gtk.hu/supratv/wax/Delipart_2011-05-07.wax

A fenti linkre kattintva egy stúdióbeszélgetés kellős közepén látható, hallgatható a Balaton Koncert Cigányzenekar -tól egy-két mű, köztük Erkel Ferenc:Palotás

Kérem, ha máskor cigányzenészekről írnak, egy kicsit körültekintőbben járjanak el.

Üdvölettel:Szabó Piroska

Az alább idézettek a Balaton Koncert Cigányzenekar kezdő oldaláról van.

"Veszélyben a Magyar Nóta.....

Mindent meg kell tenni, hogy el ne némuljon a magyar érzés cimbalma....

És el ne némuljon a magyar virrasztás hegedűje!"

Juhász Gyula

Engedje meg, hogy idézzem Debussy megragadó sorait.
"Mintha egy szép pillangót látnék üveg alatt! Szárnyai még csillognak, de már nem libegnek, gazdag színpompája elfakult. Úgy látom, Önök, magyarok ezt a zenét nem tudják a maga értéke szerint méltányolni. Önöknek, ez már az életük egy része! Annyira ismerős, hogy nem tulajdonítják neki azt a mélységes művészeti jelentőséget, ami teljes mértékben megilleti."!

Nézzük, mi lett ebből Liszt Ferenc tolmácsolásában.

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

Szabó Piroska \ a zenekar producere\

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése