olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2012. szeptember 26., szerda

Kovács Apollónia-emlékest


Gligor Róbert László | 2012.05.18. [16:15]
A nyárádremetei falunapok nyitónapján, csütörtök este a falu egykori tagja, Kovács Apollónia előtt tisztelegtek. A műsort péntek este Marosvásárhelyen is bemutatják.
7 Bord�s Cecilia_bKovács Apollóniának tisztelegtek az előadással
A falunapok keretében a közösség nem feledkezett meg egykori tagjáról, a színésznő és későbbi nótaénekes, jelenleg Budapesten élő Kovács Apollóniáról sem. Mivel a tavaly kapta meg értékteremtő munkásságért a Kossuth-díjat, a csütörtöki ünnepség keretében nótaest révén kívánták ezt megköszönni neki a remeteiek. Hiszen a falut a magyarság már nemcsak fakanalairól vagy a közelében levő Szovátáról és Vármezőről ismerik, hanem egy énekesnőről is, aki innen indult el és értéket teremtett a világnak – mondta el Kozsik József színművész, az esemény konferálója.

„Meg kell ismerni értékeinket”

Az esemény fővédnöke, a Maros Megyei Tanács elnöke, Lokodi Edit Emőke úgy méltatta Kovács Apollóniát, mint aki Nyárádremetét pontosan behatárolta a világ térképén. Az elnök már gyermekkorában ismerte az énekesnőt és nótát is tanult tőle, amit ma is őriz. „Íme mennyi érték van a Nyárádmentén” – mutatott rá Lokodi, aki szerint ennek a vidéknek és a megyének büszkének kell lennie, hogy innen származik a művésznő. Meg kell ismerni értékeinket – üzente az elnökasszony, aki a faluból a kétszáz éves templomot és az abban található Coprust, valamint a tavaly felavatott bekecsi Szent Kereszt Kápolnát említette meg. Ugyanakkor köszönetet mondtak a marosvásárhelyi Kali Elláknak és Margitnak, akik szívvel-lélekkel vállalták fel az esemény megszervezését.

Színpadon a cigányzenekarral

A nótaest keretében hét énekes lépett színpadra a zsúfolásig telt, nem kicsi kultúrotthonban. Magyarországról Madarász katalin, Koltai László és barabás Izolda érkezett, míg Bordás Cecília Münchenből, Kiss László a Vajdaságból, Litchtmannegger Tibor Felvidékről. A nótaénekeseket az 1985-ben alakult budapesti Száz tagú cigányzenekar öt tagja kísérte Berki László prímás vezetésével. De jelen volt az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője, Szkolityák Veronika is.
 |

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése