olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2012. május 20., vasárnap

Marczis Demeter

(Ostoros, 1931. nov. 29.– ): énekes (basszus), színházigazgató. A Zak-n 1951–59-ben Jászó Györgyné és Rösler Endre, 1960-ban a római Santa Cecilia Accademián Tito Schipa növendéke. 1959-ben debütált a Pécsi Nemzeti Színház színpadán Sparafucile (Verdi: Rigoletto) szerepében. Ettől kezdve 1988-ig, nyugdíjazásáig e színház vezető basszistája, 1984–1988 között az operatárs. igazgatója volt. 1988 óta az Operaház állandó vendége. Dal- és óratóriuménekesként is gyakran lép fel bel- és külföldön (Ausztria, Németország, Svájc) egyaránt. Az operairodalom számos főszerepét énekelte. Kiemelkedőek buffoalakításai. Sikeresek Mozart-szerepei: Ozmin (Szöktetés a szerájból), Sarastro (A varázsfuvola), Figaro (Figaro házassága), Don Giovanni, Leporello (Don Giovanni), Don Alfonso (Così fan tutte). A hagyományos operaszerepek életre keltése mellett jelentős érdeme van Sosztakovics Katyerina Izmajlova (Kisvárosi Lady Macbeth) és Händel Julius Caesar c. operájának pécsi és egyben mo.-i ősbemutatójának színrevitelében. Az utóbbi mű címszerepét is énekelte. 1958-ban főiskolásként II. díjat nyert a Müncheni Nemzetközi Énekversenyen, 1959-ben a Zak dalversenyének I. helyezettje. Liszt Ferenc-díjas (1965), érdemes művész (1974), a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja (1990). F.Sz. Falstaff (Nicolai: A windsori víg nők); Kékszakállú (Bartók B.: A kékszakállú herceg vára).
MARCZIS DEMETER –
MARCZIS DEMETER – Mefisto (Gounod: Faust)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése