olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2012. május 31., csütörtök

Dankó Pista és Utódai IV.rész (Pista Dankó and His Successors)

Dankó is a rare example of a Rom that was born into poverty and then rose to relative fame and fortune. He primarily did this by working to satisfy the musical taste of the public, and thus achieving popularity. As is often the case, Dankó received a considerable amount of recognition after his death, when following generations of Hungarians were even more enthusiastic and accepting of his music.

A public statue of Dankó was erected in Szeged, on the bank of the Tisza river. A Hungarian-language film named Dankó Pista was also made based on his life, released in January 1941

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése