olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2012. május 31., csütörtök

Dankó Pista és Utódai III.rész (Pista Dankó and His Successors)






While living in Szeged, Dankó composed music for over 400 poems, including the work of Lajos Pósa. One of his most popular songs of the time was Az a szép, az a szép (Handsome is He, Handsome is He), which is still among popular folk dance songs in Hungary. At the request of his associate Géza Gárdonyi, a prominent Hungarian author, Dankó composed a march named A magyarok bejövetele (March of the Hungarians) for the thousandth anniversary of the Hungarian state in 1885. This work represented the pinnacle of Dankó's popularity in life, earning him a status rarely achieved by a Rom among the elite in Hungary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése