olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. január 15., szombat

Ma sem változott a helyzet.

Cigányzenészek is tüntetni fognak a Hősök terén?

Eltörölték azt a rendeletet, mely szerint csak hivatalos vizsgával dolgozhatnak a zenészek a vendéglátóhelyeken. Egyes cigányzenészek szerint ez a döntés hibás volt, és zenés tüntetést helyeztek kilátásba – írja Reggel.hu.

Raduly József, a Művészeti, Oktatási, Kulturális, Közéleti Alapítvány elnöke bejelentette, hogy nyílt levélben fordulnak a kormánytagokhoz, mivel úgy érzik, a tárcavezető ellehetetlenítette a roma muzsikus családokat.

A cigányzenészek nevében az elnök elmondta: az elmúlt több mint hetven évben a roma előadóművészeknek vizsgát kellett tenniük, hogy megkapják a szakmai minősítést. Biztosíték volt ez a muzsikusoknak és garancia a közönségnek, hogy a vendéglátóhelyeken minőségi zene szóljon. Azzal, hogy eltörölték ezt a rendeletet, több ezer roma muzsikus szakmai méltóságát tették tönkre - szögezte le az alapítvány elnöke.
Amennyiben a kormánytagoknak eljuttatott nyílt levél nyomán nem történik érdemi változás, a roma muzsikusok békés, zenés tüntetést tartanak a Hősök terén.

- bíró -

[2007.09.25.]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése