olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2013. június 14., péntek

AZ ANNA-BÁL PRÍMÁSVERSENYE -Felhivas!!!!!!!!


Lavotta János emlékére

2013. július 1617.

 

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. Milyen más közeg illene jobban a nagy múltú cigányprímások és minden második évben a hagyományos népzenészek bemutatkozásához, mint az Anna-bálra készülő Balatonfüred, amely a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát, a nemzeti ébredés korszakát idézi meg.
Ebből a gondolatból kiindulva a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza a 2013-ban megrendezendő Anna-bál kísérőrendezvényeként prímásversenyt hirdet magyar népies műzenét játszó hegedűsök számára.
Pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt 35.
A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten a keddi és a szerdai napokon tartjuk. A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei (Radics Ferenc (Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt) a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, az 1992-es prímásverseny és a 2000-ben megrendezett Országos Aranyvonó Párbaj győztese, Buffó Rigó Sándor (Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt) a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, Puka Károly (Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt) az 1984-es cigányprímás verseny győztese és Sánta Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője).
A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a következő művekből lehet válogatni:
Bihari János: Primatiális lassú magyar és friss
Bihari János: Sarkantyús verbunk és friss
Csermák Antal: A-dúr verbunk és friss
Lavotta János: Szerenád és friss
Rózsavölgyi Márk: I. Magyar körtánc
Szentirmay Elemér: Emlékezés Bihari Jánosra

A szabadon választott műsorszámban a versenyző az általa legkedveltebb – de kötelezően magyar szerzők műveiből kiválogatott – nótacsokrot adja elő.

Kísérőzenekarról a verseny szervezői gondoskodnak.
Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit. Az első díj egymillió forint, a második díj ötszázezer, a harmadik díj háromszázezer forint, a különdíjasok pedig tárgyjutalomban részesülnek.
Szerda este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendezünk a Gyógy téren, a Nagyszínpadon.

A versenyre a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a versenyzőről készült videofelvétellel vagy internetes videomegosztóra (pl. youtube) feltöltött mozgókép linkjének csatolásával lehet jelentkezni. A jelentkezési lapokat a demóanyaggal együtt az alábbi e-mail címre vagy postán visszaküldve a következő címre várjuk 2013. július 5-ig:
postacím: „AZ ANNA-BÁL PRÍMÁSVERSENYE”, Hagyományok Háza, 1251 Budapest, Postafiók 23.

Bővebb információ:
(+36-1) 225-6064

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése