olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2012. július 22., vasárnap

Kocze Antal-Ciganyprimas-Lied un CsardasKóczé Antal (Tasnád, 1872. dec. 9. -- Bp., 1926. okt. 8.): cigányprímás. Apja ~ Lajos cigányprímás volt. ~ már 9 éves korában játszott Bunkó Vince zenekarában. 1890-ben Désen önálló zenekart alakított, amellyel hosszabb ideig szerepelt Kolozsvárt. A század végén zenekarával végig járta Európát, muzsikált Ferenc Józsefnek, az angol királynak és Szentpétervárott a cári családnak is. 1903-ban megnyerte a Népszínházban rendezett cigányzenekarok versenyét. 1924-ben zenekarával újabb európai körutat tett. Virtuóz játékára kiváló művészek (köztük Casals) is felfigyeltek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése