olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2012. július 15., vasárnap

Bobe Gáspár Ernő (1924-1993)Bobe Gáspár Ernő már 6 éves korától hegedült, majd az Ostende kávéház rajkózenekarának egyik vezető prímása lett. Rendszeres zenei tanulmányait a Budapesti Zeneiskolában kezdte, majd a Zeneakadémián folytatta tanulmányait Rados Dezső Tanár úrnál. Utána ifj.Kóczé Antal,Rácz Béla és ifj.Berkes Béla zenekarának segédprímása volt, együttesét 1948-ban alakitotta meg. Itthon többek között a Gellért,az Astoria,a Nemzeti és a Royal Szállóban,külföldön pedig csaknem minden európai országban muzsikált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése