olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. november 15., kedd

"Vallom, hogy ők nagyobbra valók és én többre vagyok kész értük"



Miért akarok én ankétot szervezni a cigányzenészekért? Tette fel a kérdést ma a Nemzetgazdasági Minisztériumban a zenei referens.
"Vallom, hogy ők nagyobbra valók és én többre vagyok kész értük"
Ezzel a mottóval indítom el az ankétot, bízva abban, hogy megkeresésem alapján széleskörű összefogás történik majd a zenészek részéről is.
Ma megkezdem a szervezést.
Kedves zenészek! Az igazi bölcsesség...a cselekvés, a cselekvésnek pedig a hit a mozgatórugója. Hiszek az emberben, hiszek a magyarságban, hiszek a jövőben és abban, hogy munkám nem lesz hiába való. Munkáim hatása egyenlőre korlátozott, mégis több és több emberben tudatosul a változtatás szükségessége-hogy milyen egészségtelenek a a cigányzenész-társadalomhoz való viszonyunk, hogy zenészeink egyharmada milyen áldatlan körülmények között él és mennyire nehéz ennek a "népakaratnak"eljutnia a hatalom legmagasabb csúcsaira. A felelős politikai körök és személyek nem maradhatnak teljesen vakok és süketek. Az írásaimban kifejezett elégedetlenség és tiltakozás nem lehet pusztába kiáltott szó!!!!!!!
Néhányan romantikusnak tarják programomat és naivitásnak nevezik; volt, aki azt mondta "noha tudja, hogy a cigányság mint ilyen, semmi tudatos megnyilvánulásra nem képes, mégis a szájukba ad követeléseket."
Úgy néz ki, a zenészek továbbra is távol akarnak maradni e küzdelemtől s amilyen mértékben nő kiszolgáltatottságuk,olyan mértékben mélyül a parlamenti védelem nélküli működés kilátástalansága. Be kell látniuk: kultúrájuknak teljességét a zenészek társadalmának eleven egysége valósíthatja csak meg.
Nagyon nagy tisztelőjük:Szabó Piroska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése