olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2013. június 16., vasárnap

Roby Lakatos (vonópárbaj 1984)

Hungarian Gypsy musicians Gundel Restaurant

Pataky Attila - Piros rózsák beszélgetnek

A kanyargó Tisza-partján - Solti Károly

Az akinek bánata van

Jako Vera-NOTAK (Playlist)

Bangó Margit - Benned láttam életemnek, Ahogy Őt megláttam....

Kovács Apollónia - Siófokra megy a hajó

Kovács Apollónia - Minden szívben él egy nóta,magyar nóta

Kovács Apollónia - Tombolj vihar tépd a fákat

Kovács Apollónia - Mért nem szabad szeresselek

Kovács Apollónia - Azt mondják,hogy tavasz nyílik odakint a réten

2013. június 14., péntek

János Lavotta (1764-1820): Dance Verbunkos (Transylvania)

Lavotta János: c-moll Adagio "Homoródi" / Lavotta János Kamarazenekar

Lavotta Janos






 

Lavotta studierte in Preßburg und Budapest, wo er 1792 Theatermusikdirektor wurde. Später lebte er in Miskolc und reiste als Violinvirtuose durch Ungarn. Von 1802 bis 1804 war er Dirigent des Theaterorchester von Klausenburg. Seit 1816 lebte er als Musikalienhändler in Debrecen.
Lavotta zählt neben Antal Csermák und János Bihari zu den Hauptvertretern der Verbunkos-Musik. Neben Verbunkos komponierte er Polonaisen und Menuette für Streicher sowie Klavierwerke.
Der Komponist Ferenc Farkas setzte seinem Landsmann 1967 mit seiner "Lavottiana" für Bläserquintett ein musikalisches Denkmal.


1764. július 5-én született Pusztafödémesen. Édesapja hivatalnok volt Pozsonyban, majd Budán. Nagyszombatban, majd Pozsonyban tanult, ez utóbbi helyen jogi tanulmányokba kezdett. 1786-ban Pestre került, ahol folytatta jogi tanulmányait. Zenetanárai Hossza Ferenc, Glanz és Zistler voltak. Első kompozíciója még Nagyszombatban keletkezett Rhetorica címmel. Katonaévei után Bécsbe ment, azután Fraknóra, végül Pestre. Hivatalnok lett a kancelláriánál 1791-ig, majd Zichy Károly fiainak nevelője volt. Ezután döntött végérvényesen a zenei pálya mellett, s 1792-93-ban a pest-budai magyar színjátszó társaság muzsika-direktoraként működött. 1797-99-ig Miskolcon tartózkodott. 1802-04-ben a kolozsvári színtársulatnál karnagy volt. Ettől kezdve 1816-ig sorra járta a nemesi kúriákat, vándoréletet élt. 1816-ban zongorát és hegedűt oktatott, majd Debrecenben zeneműboltot nyitott. 1817-től kezdve betegsége mindinkább elhatalmasodott rajta. Újabb vándorévek után 1820-ban Tállyán telepedett le, és ott is hunyt el 1820. augusztus 11-én.
Lavotta a verbunkos delelő korszakának egyik kiváló képviselője. Művelt muzsikus, a nyugati kultúra hatása művein is fokozottan érződik. Az elsők között tett kísérletet a verbunkosstílus programatikus és ciklikus feldolgozására


Művei

  • Rhetorica
  • Nobilium Hungariae Insurgentium Nota Insurrectionalis Hungarica (1797, 18 darabból álló ciklus)
  • Ábrándok (Szigetvár ostroma; Az égi háború)
  • Verbunkosok gyűjteménye
  • Egyéb kéziratok (német táncok, menüettek, kontratáncok és polonaise-ek)

 

AZ ANNA-BÁL PRÍMÁSVERSENYE -Felhivas!!!!!!!!


Lavotta János emlékére

2013. július 1617.

 

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. Milyen más közeg illene jobban a nagy múltú cigányprímások és minden második évben a hagyományos népzenészek bemutatkozásához, mint az Anna-bálra készülő Balatonfüred, amely a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát, a nemzeti ébredés korszakát idézi meg.
Ebből a gondolatból kiindulva a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza a 2013-ban megrendezendő Anna-bál kísérőrendezvényeként prímásversenyt hirdet magyar népies műzenét játszó hegedűsök számára.
Pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt 35.
A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten a keddi és a szerdai napokon tartjuk. A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei (Radics Ferenc (Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt) a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, az 1992-es prímásverseny és a 2000-ben megrendezett Országos Aranyvonó Párbaj győztese, Buffó Rigó Sándor (Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt) a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, Puka Károly (Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt) az 1984-es cigányprímás verseny győztese és Sánta Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője).
A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a következő művekből lehet válogatni:
Bihari János: Primatiális lassú magyar és friss
Bihari János: Sarkantyús verbunk és friss
Csermák Antal: A-dúr verbunk és friss
Lavotta János: Szerenád és friss
Rózsavölgyi Márk: I. Magyar körtánc
Szentirmay Elemér: Emlékezés Bihari Jánosra

A szabadon választott műsorszámban a versenyző az általa legkedveltebb – de kötelezően magyar szerzők műveiből kiválogatott – nótacsokrot adja elő.

Kísérőzenekarról a verseny szervezői gondoskodnak.
Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit. Az első díj egymillió forint, a második díj ötszázezer, a harmadik díj háromszázezer forint, a különdíjasok pedig tárgyjutalomban részesülnek.
Szerda este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendezünk a Gyógy téren, a Nagyszínpadon.

A versenyre a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a versenyzőről készült videofelvétellel vagy internetes videomegosztóra (pl. youtube) feltöltött mozgókép linkjének csatolásával lehet jelentkezni. A jelentkezési lapokat a demóanyaggal együtt az alábbi e-mail címre vagy postán visszaküldve a következő címre várjuk 2013. július 5-ig:
postacím: „AZ ANNA-BÁL PRÍMÁSVERSENYE”, Hagyományok Háza, 1251 Budapest, Postafiók 23.

Bővebb információ:
(+36-1) 225-6064

2013. június 8., szombat

Thanks for adoring (Köszönöm hogy imádott) Geza Hosszu Legocky and JazzBand

Hosszu Legocky Geza enekel - Csendes ember lettem..

Hosszu Legocky Geza enekel - Cifra tornyos szanko...

Hosszu Legocky Geza - Itt hagyom a falutokat....

nosztalgia csokor (Playlist)

Gaál Gabriella: Visszanézek életemre

Jákó Vera: Ez a föld a hazám

In memory of Apollonia Kovacs

Kovács Apollónia Hilton bál 1985' Boross Lajos és zenekara