olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2012. április 30., hétfő

Jó Ebédhez Szól a Nóta - élő cigányzene a vasárnapi ebédhez!


2012.Apr.16 ( H ) 14:39

Vasárnap élő cigányzenével kísért ebéd lesz a Kirában. Belépő nincs, al la carte étkezés mellé Horváth Rudi és zenekara játszik! Előzetes asztalfoglalás: szükséges!

Vasárnap élő cigányzenés ebéd lesz a békési Kira Vendéglőben, melyre külön belépő nincs, viszont asztalfoglalás szükséges!
Tel: 06 20 801 6561

Feltámadó hagyomány

http://www.dehir.hu/debrecen/feltamado-hagyomany/2010/07/21/  Egy kis ízelítő

Néhány éve hétvégenként 10-15 debreceni szórakozóhelyen szólt a cigányzene. Ma viszont sehol. Nincs is már a városban ilyen zenekar. Ezt a hiányt pótolja május óta a Hajdúsági Cigányzenekar. Az együttest a 100 tagú cigányzenekar koncertmestere, Berki László prímás vezeti.
- A 100 tagú cigányzenekar tagjaként bejártam az egész világot, mind az öt földrészen játszottam már. Európában szinte minden országban felléptem. Sajnos azt tapasztalom, hogy  Debrecenben és környékén nagyon nívótlan ez a műfaj, mivel alig lehet négy-öt tagú cigányzenekarokat találni. Éppen ezért gondoltunk arra, hogy megpróbáljuk életre kelteni ezt a stílust. A cigányzene improvizatív zenei műfaj, rengeteg mindennel keveredik, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a régi prímásokat is meghallgassuk.  Ez egy komoly szakma, aminek meghatározó eleme a tanulás, minden rezdülését az élettől kell ellesni, mivel a dalok többsége nincs sehol lekottázva, éppen ezért a rögtönzés adja az alapját. Édesapámat is figyeltem, miközben játszott próbáltam megérteni hogyan csinálja, amit csinál. Igyekeztem ellesni a mozdulatokat, ezt a zenét ugyanis ráérzéssel lehet igazán művelni és persze egy kis tehetség is kell hozzá – magyarázza Berki László, a Hajdúsági Cigányzenekar vezető prímása.

 Forrás: Debrecen Hírei