olvsó

Kedves Olvasóink!

Liszt Ferenc így szólt a"czigányokról".

"Ha Radicsot hallom, szinte eltűnik a valóságos környezet. Az erdők illata csap meg, a források csörgedező zenéje és egy szív mélabús vallomása, mely szenved és ujjong - szinte egy időben.
Nézetem szerint, ehhez a zenéhez nem szabad hozzányúlni. Sőt, óvni kell a hivatásosok kontársága ellen.
Ezért hát becsüljék meg jobban a cigányzenészeket, hogy ne legyenek többé egyszerű szórakoztatók, akikkel ünnepségeik hangulatát emelik, vagy pezsgőzés közben a fülükbe húzatnak!
Ez a zene igazán van olyan szép, mint az Önök csipkéi, vagy hímzései. Miért nem becsülik meg jobban, miért nem szeretik ugyanúgy?"

2011. szeptember 25., vasárnap

Hová lettek a cigányzenészek? Régebbi hírekből-válogatás



2006. február 2.

– A világon minden zene szép, de az érzelmeket, a bánatot és az örömöt legjobban a cigányzene tudja visszaadni! – véli Kasuba József, a szarvasi cigány önkormányzat alelnöke.

Szarvason és környékén néhány évtizeddel ezelőtt számtalan cigányzenész muzsikált a csárdákban, éttermekben, borozókban. Szarvasi cigányok húzták a kondorosi csárdában, a gyomaendrődi Hollerben, a szarvasi Halászcsárdában és a Vadászkürt Vendéglőben is. A helyi cigány önkormányzat vezetői szerint az elmúlt évszázadban több mint 20 jeles muzsikus család élt a városban. Mára eltűntek a cigányzenészek. Nemcsak Szarvason, de az egész megyében nehéz egy ütőképes zenekart találni.

Tovább >>

Lipták Judit Békés Megyei Hírlap


Leértékelődött a cigányzene

Program a szórakoztató zenészek gondjainak enyhítésére

Bár továbbra is sokak kedvenc szórakozása a magyarnóta- és cigányzene-hallgatás, erre egyre kevesebb lehetőségük adódik: alig van élő zenés étterem, a televízió szinte egyáltalán nem sugároz felvételeket, a fiatalok pedig nem tudnak megkapaszkodni a pályán.

Serfõzõ Melinda| Népszabadság| 2005. december 13. |nincs komment




Végleg eltűnhet a hungarikumnak számító cigányzene
2005. szeptember 20.

Óriásplakátok jelennek meg azzal a felirattal, hogy a cigányzene hungarikum, a cigányozás ne legyen az, miközben becslések szerint körülbelül háromezer cigányzenész van munka nélkül. Az étteremtulajdonosok ugyanis vagy nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a cigányzenét.


Déki Lakatos Sándor cigányprímás szerint az a helyes, ha a cigányzenét kettéválasztjuk, mégpedig a cigányfolklór zenére és a cigány muzsikusok által játszott magyar zenére. Az utóbbi ugyanis a magyar nóta és a népdalok magyar zene, csak azért nevezték el cigányzenének, mert cigányok muzsikálták.

Borsodi Oláh Gyula nótaénekes, népzenekutató véleménye az, hogy a cigányzene a magyarság a szellemi közvetítője is. Blaháné a nemzet csalogánya írt a cigányzenészekhez egy kis köszöntőt. "Ti, akik annyi mosolyt varázsoltatok az ajkakra, annyi könnyet fakasztottatok a szemekbe, Ti, akik zokogó hegedűiteket annyi századokon át hűségesen megosztottátok a nemzet minden bújával és bánatával, miden örömével és dicsőségével, Ti méltán megérdemlitek, hogy írásban és képben is megörökítsenek benneteket és kedveseinek legszebb emlékei közt őrizzen a magyar." Ez az idézet egyébként az 1800-ban megjelent első cigányalbum bevezetője volt. Így álltak hozzá akkoriban a magyar cigányzenéhez és a magyar cigány muzsikusokhoz – tette hozzá Déki Lakatos Sándor.

1989-ig, a rendszerváltásig a cigányzenész társadalom tisztességesen meg tudott élni, ma már nem, mert 1990 után szellemi elnégeresedés folyik az országban – mondta Borsodi Oláh Gyula. „Mindent átveszünk rosszat, ami bejön, a jót pedig, a mi világhírű a cigánymuzsikánkat pedig lenyomjuk, holott annak idején a szüleink nem tudták, hogy mi az, hogy rasszizmus, mi az antiszemitizmus, de mi sem tudtuk.”

Déki Lakatos Sándor véleménye az, hogy az a szellemi érték, amit a cigányzene hordoz, az kifejezetten magyar, hiszen benne van a nevében magyar nóta, magyar csárdás, magyar muzsika, és nem lehet másnak nevezni. Ha ezt nem tekintjük hungarikumnak, akkor mit tekintünk annak. Ez egy több százéves műfaj, több száz éve működő valami, amit gyakorlatilag a magyar cigányok mentettek át a jelenkorba, mert ha ők nem muzsikálták volna és nem tanulták volna meg apáról fiúra, nem adták volna tovább ezeket a műveket, akkor ezek elvesznek.


Benkei Ildikó






A szebb napokat is látott 100 Tagú Cigányzenekar
Gárdi Balázs
Az a legnagyobb problémánk, hogy a műfaj leértékelődött, a magyar nótát, a cigányzenét, a hagyományos tánczenét sokan valamiféle idejétmúlt csökevénynek tekintik. Bár nagyjából hárommillióan szeretik, de ők nem nagyon hangoztathatják a véleményüket, hiszen többnyire idősebb emberekről van szó - panaszolja Szirmai László, az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) igazgatója.

Húsz évvel ezelőtt a szórakoztató zene városa volt Budapest, csak a Körúton 66 helyen szólt élő zene esténként. Országszerte 1750 zenés helyet tartottak számon, amelyekben naponta ötezer zenész-énekes muzsikált. A mai helyzetről nincsenek adatok, de valószínű, hogy ha lennének, a fenti számoknak csupán a töredékét tudnánk leírni.

Szirmai László szerint a másik nagy problémát a színvonal vagy inkább annak hiánya jelenti. Szórakoztató zenésznek lenni is egy szakma, hiszen hosszú évekig kell tanulni énekelni, hangszeren játszani, vagyis el kell sajátítani a tudnivalókat. Éppen ezért a fellépést szakvizsgához, működési engedélyhez kötik, így kiszűrhetők lennének a kontárok, de a rendelet betartását általában senki nem ellenőrzi - az eredmény az egyszemélyes, szintetizátoros "zenekarok" ténykedése. És persze a feketefoglalkoztatás.


2011. szeptember 24., szombat

Majláth Jenő:Tudod e hogy mért halnak meg ősszel mind a rózsák





Tudod-e, hogy miért halnak meg ősszel mind a rózsák?
Csak azért, hogy tavasszal a boldogságot hozzák.
Tudtam, egyszer számomra is nyílik ilyen rózsa,
Nem siratom én az őszi hervadást azóta.

Tudod-e, hogy miért halnak meg reggelre az álmok?
Mert a hajnal józan fénye kelti a világot.
Ráébred, hogy nappal nélkül nem is lehet élni,
Adni is kell boldogságot nem csak mindig kérni!

Búcsúznak a zentai cigányzenészek


2011-08-25

A zentai cigányzenészek – Gondi János (Liba), Mityás, Lulu, Verebes Gyuri bácsi és a többiek – valaha egészen Düsseldorfig meneteltek, és éltették a cigányzenét.



A maiak Verebes István (Bohák) vezetésével jövő vasárnap este fél 8-kor búcsúestet rendeznek az Eugenban, Roma Latino elnevezésű műsorukkal.

– Igen – mondja a népszerű Bohák –, tényleg búcsúzunk, mert mára alig maradtunk néhányan. Gyerekeink közül már egy sem foglalkozik zenével. Hisszük, hogy búcsúestünkön megtelik az Eugen színházterem, mert mindössze 250 a férőhelyek száma. Ezért mától kezdve már megvehetőek a jegyek a színházban. Jó est lesz, jó műsorral, talán könnyezve búcsúzunk, és szeretnénk, ha a zentai zenekedvelők is hasonló hangulatban kísérnének el bennünket. (Magyar Szó)

2011. szeptember 20., kedd

Szégyenletes dolog történt Siófokon

Kedves Olvasóink!

Szeretettel és Tisztelettel köszöntöm Önöket!

A Zene Világnapja alkalmából idejében elkezdtem szervezni Siófokon egy cigányzenekari koncertet és magyar nóta műsort.

Másfél héttel , most, az előadás előtt közölték, hogy törölve az előadás, mert más jellegű rendezvényt szervez az Önkormányzat, igaz, más helyszínen, más órában, de le kell mondani a miénket.Visszamondták az érdeklődőket is, a megkérdezésem nélkül.

Ehhez tudni kell, hogy sem az Önkormányzat, sem a KIKK nem vásárolta meg ezt a rendezvényt, minden feltételét magam biztosítottam volna, a KIKK csak a termet adta minimális bérleti díj fejében.

Összeomlott bennem a világ egy pillanat alatt. Senkit nem érdekelt azután, hogy mennyi munkám van benne, de ami a legrosszabb, én reményt adtam a zenészeknek erre az előadásra, tudni illik, nekik csak akkor van kenyér, ha van lehetőség olykor muzsikálni.

No, én kis naiv, arra gondoltam, ne hagyjam már cserben a zenekart, gyorsan felhívtam Balatonszabadiban a kultúráért felelős hölgyet, hogy kaphatnék e erre az időpontra termet a kultúrházban, mire pár óra múlva egy másik hölgy a nevét sem mondta, visszahívott és azt mondta" Sajnos nem tudunk befogadni ilyet mi sem, a Polgármester Úr is azt mondta, ne zavarjuk ilyennel a civileket"

Milyennel?

Azt sem tudják, miről beszélünk!

Kedves Olvasóim!

Most kérek Önöktől nagyon elnézést, mert soha, sehol nem írtam még útszéli stílusban, de most nincs mese!Seggfejek döntik el, hogy mire van igénye a lakosság egy részének?Ha a polgármester utálja a cigányzenét, akkor a lakosság sem élvezheti?

Nem is tudja, miről mond ítéletet!

Részletek a zenekar műsorából








Én szégyenlem magamat úgy a zenekar, mint az előtt a közönség előtt, aki szívesen részt vett volna egy ilyen színvonalú előadáson.

Erről lett volna szó!

A Balaton Régió Cigányzenekar koncertje Siófokon a Zene Világnapja alkalmából



Meghívó

A Balaton Régió Cigányzenekar

Csicsó Németh József Band Master vezetésével

Szeretettel meghívja Önt és kedves családját a Zene Világnapja

alkalmából megrendezésre kerülő koncertjére.

A koncerten közreműködnek:

Nyári László

Oláh Károly

Vendég prímások.

Az előadáson elhangzanak:Klasszikus művek

filmzene, musical, operett, örökzöld dallamok.

Második rész:

Magyar nóta műsor

A prímások kedveskednek a közönségnek szép nótákkal,

Közreműködik még:

Pereszteginé Somogyi Krisztina

Csuti Csaba magyar nóta énekesek

Helyszín:KIKK Siófok

Előadás kezdete:2011. szeptember 30. 19 óra

Belépődíj:1000Ft

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk

Szabó Piroska

A zenekar producere

A gondolatmenet folytatása:

Mindezt a torz értékrendű médiahatásoknak is tulajdoníthatjuk egyrészt, másrészt pedig a "nagy magyarkodásnak"